Pe stil nou cu tradiţii vechi

Sărbătoarea de craciun Crăciunul, sau Naşterea Domnului Isus Histos este sărbătoarea sufletului, fiecare se pregăteşte ţinînd post 40 de zile. Iar mai apoi urmează mese bogate cu fel de fel de bucate pregătite special pentru Sărbătoarea de Crăciun. Sărbătorirea acesteia diferă de la o ţară la alta, acest lucru se întîmplă deoarece fiecare ţine la tradiţiile şi obiceiurile sale.
   La întrebarea: “Cînd ar trebui să sărbătorim Crăciunul pe stil nou(25 decembrie) sau pe stil vechi (7 ianuarie)?” Realizînd pe bazCristina Stamatin, studentăa acesteia un mini-sondaj, iată ce ne-au răspuns persoanele:
   Cristina Stamatin, studentă la USM, remarcă: „Eu consider că sărbătoarea de Crăciun trebuie petrecută pe 7 ianuarie adică pe stil vechi. Fiindcă suntem romîni basarabeni şi toate sărbătorile se ţin pe stil vechi, deci nu avem de ce să facem Crăciunul pe stil nou.”
  

Rotaru AnastasiaAnastasia Rotaru, studentă la USM, spune: „În mod normal, consider că ar trebui să sărbătorim Crăciunul pe stil nou, pentru că aşa o fac majoritatea romănilor şi aşa cum noi suntem romăni trebuie să petrecIrina Mănăstireanuem toţi odată, exact cum o facem şi cu Anul Nou.”

Irina Mănăstireanu, studentă la USM, menţionează: „ Odată cu toate schimbările ce au loc în societate trebuie să ţinem cont de acestea şi să mergem în pas cu toată lumea. Şi pentru că toţi au trecut pe stilul nou atunci de ce să nu o facem şi noi? Toţi înainte de sărbătoarea dată ţin un post care le luminează şi le purifică sufletul şi dacă am sărbători pe stil vechi atunci Anul Nou trebuie să-l întîlnim cu fasole, căci dacă ţii post atunci nu trebuie să bei şi nici să mănînci de frupt. Iar dacă am sărbători pe stil nou atunci vom simţi cu adevărat că e ziua de Crăciun.”
Tatiana TveordohlebTatiana Tveordohleb, pensioneră, spune : „ Deşi din moşi- strămoşi s-a păstrat tradiţia de a sărbători Crăciunul pe 7 ianuarie, eu la fel sunt de părerea că ar trebui să trecem pe stil nou, pe 25 decembrie. Deoarece Anul Nou îl îmtîlnim pe stil nou deja, nu este firesc ca Naşterea Domnului Isus Histos să o sărbătorim pe stil vechi.
 Galina Robu  Galina Robu, casnică – „Eu împreună cu familia mea demult sărbătorim pe data de 25 decembrie şi dacă mă întrebaţi de ce? Atunci voi răspunde că vreau să merg în pas cu toată lumea. Considerîndu-mă o persoană modernă adeptă a tradiţiilor şi obiceiurilor pe stil nou.”

   Andreea Zubei, frizeriţă – „Sunt de părerea că trebuie să păstrăm sfintele sărbători pe stil vechi. Deoarece străbuneii Andreea Zubeinoştrii ne-au lăsat tradiţii pentru a le urma, nu pentru a le ignora!”
   Din urma mini-sondajului realizat am observat că sunt persoane pro stilului nou şi contra, însă în mare parte majoritatea sunt deacord cu trecerea de la stilul vechi la cel nou. Acest lucru se va întîmpla dar va trebui să mai treacă cîţiva ani pînă cînd toţi vor conştientiza că totul e în continuă schimbare, chiar şi acele tradiţii şi obiceiuri iau un alt mod de manifestare. Dar pînă va avea loc acest lucru, fiecare sărbătoreşte în stilul dorit.

Lasă un comentariu